logo
 • Bejelentkezés és információ:
  +36 30/408-1265
 • Vasas Pasaréti Sportcentrum,
  1026 Budapest, Pasaréti út 11-13.

Rehabilitáció

CoRehab felmérés

„Hogyan térhetek vissza keresztszalag-pótlás után a legbiztonságosabban kedvenc sportomhoz?”

Miért lehet fontos és hasznos egy állapotfelmérés a keresztszalag műtétje után?

Az elülső keresztszalag sérülései leggyakrabban a különböző sportok csavarásos mozdulatai során következnek be. Nemzetközi adatok szerint a sérülést-, és a rehabilitációs időszakot követően a sportolók 43-92%-a 6-12 hónapon belül visszatér a sportba, azonban az LCA-pótláson átesett 18 év alatti sportolók 50 %-a a következő egy éven belül újra meg is sérülhet! A betegek 90%-a a biztonságot jelentő funkcionális felmérések nélkül tér vissza sportjához, ezzel növelve az újabb baleset kockázatát. A korábban alkalmazott, rehabilitációs időszakot követő tesztekkel, elsősorban a sérült-, illetve egészséges végtag között fellépő izomerő különbséget (diszbalanszot) mérték fel. Ezek a vizsgálatok sokszor időigényesek-, körülményesek, kondicionális képességet mérő komplex, specifikus kiértékelést nem adnak, valamint elvégzésük után sem becsülhető a sportba történő biztonságos visszatérés ajánlott ideje.

Egyértelműnek látszik, hogy sporthoz való biztonságos visszatérés megítéléséhez kevés csak a műtéttől eltelt hónapokat számolni, a rehabilitáció során elért térd funkció az elsődlegesen meghatározó. A Corehab által kifejlesztett rendszer az élsportolók-, valamint a hobbisportolók számára is egy egyszerű, gyors-, és objektív kiértékelést kínál.

A CoRehab cég olyan biomechanikai eszközök fejlesztését és gyártását végzi, melyek sérülésen átesett sportolók-, illetve a folyamatosan sportolni vágyók, aktuális fizikai állapotát méri, az így nyert objektív adatok alapján a sportba való biztonságos visszatérés ideje pontosabban meghatározható.

Back In Action (BIA) funkció az elülső keresztszalag-sérült (LCA), majd műtét utáni rehabilitáción átesett sportolók monitorizálására szolgál.

Balance – Agility – Strength  – Speed (B.A.S.S.) változat a hobbi szinten sportolók számára általános alsó végtagi állapot felmérésre – erő, mozgásgyorsaság és koordináció – lett kifejlesztve.

Az általunk javasolt két teszt feladatai megegyeznek, mindkettő személyre szabott kiértékelést tesz lehetővé, azzal a különbséggel, hogy a BIA, az LCA-sérülésen átesett sportolókra specializálódott, és egy megbízható választ ad arra, mikor folytatható a sportolás A B. A .S .S. teszt segítségével az egészséges, hobbi szinten sportolók is képet kaphatnak aktuális fizikai állapotukról.

A CoRehab által nem csak a teszt elvégzésére van lehetőség, hanem a képességek fejlesztésére/gyakorlására is (ugrások, koordinációs képesség).

A rendszer a következő képességeket méri:

 • Koordináció- stabilométer (egy-, illetve két lábas)
 • Izomerő- vertikális (CMJ) felugrás (egy-, illetve két lábas)
 • Mozgásgyorsaság- pliometrikus felugrások
 • Gyorsaság- koordinációs ugrások, lábgyorsaság

A teszt 10-15 perces bemelegítéssel, 30 perces vizsgálattal, majd az eredmények kiértékelésével zárul.

A felméréshez szükséges:

 • Kényelmes sportruházat
 • Edző cipő

Abban az esetben, ha Ön nem a PASAMED betege kérjük, hozza magával az állapotfelmérésre a lentebb található Orvosi Beutalók közül, az Ön állapotának megfelelőt.

1. Orvosi Beutaló 1. – Műtét utáni
Corehab (Back In Action) állapotfelmérésre műtét után legkorábban 6 hónappal lehet jelentkezni.

2. Orvosi Beutaló 2. – Sérülés utáni
A sérülés utáni felmérés abban az esetben javasolt, amennyiben az Ön orvosa
javasolja, esetleg Ön bizonytalan az elvégzett vizsgálatok (fizikális, MR), ill. tünetei alapján abban, hogy valóban olyan mértékű – e az instabilitás, hogy műtét lesz indokolt.

A felmérés másik indikációja az lehet, hogy részleges LCA szakadást követő
rehabilitáció után felmérjük, hogy az aktív sportba történő visszatérés biztonságos-e. A vizsgálat akkor végezhető el nagyobb biztonsággal, ha az Ön terének állapota megfelelő (nincs duzzanat és fájdalom, és már jó a mozgásterjedelem és izomerő).