logo
  • Bejelentkezés és információ:
    +36 30/408-1265
  • Vasas Pasaréti Sportcentrum,
    1026 Budapest, Pasaréti út 11-13.

Szakrendelés | Ortopédia

Porcfelszín károsodások (porckopás, artrózis)

A porcsérülések kifejezést az orvosok és a betegek is keverve használják, jelentheti a porcgyűrűk (meniszkusz) sérülését, de a porcfelszínek sérülését is. Ebben az ismertetőben a porcfelszínek károsodásairól adunk tájékoztatót.

Porcfelszín károsodások sérülések vagy túlterhelés következményeként alakulhatnak ki. Idősebb (sportolókat) érinti elsősorban, azonban komolyabb térdsérülés utáni élsport folytatása mellett már fiatal-középkorúaknál is igen gyakori. Porckárosodás miatt az ízület terhelhetősége, különösen sportolás közben jelentősen csökken, a mozgásterjedelem beszűkül. Az ízfelszíneket borító kb. 3-5 mm vastagságú üvegporc károsodik, folytonossági hiány (repedés, feltöredezés, fekély), elvékonyodás vagy teljes lemaródás egyaránt létrejöhet. Kiterjedése, mélysége és helye szerint nagy változatossággal jelentkezik. A porcfelszín károsodása sokszor térdkalácsficam, térd instabilitás vagy tengelyeltérés (pl. „O” vagy „X” láb) gyakori következménye. A későbbi általános ízületi kopás, degeneráció (artrózis) korai jele is lehet.

A panaszok az elváltozás nagyságától, mélységétől és elhelyezkedéstől függetlenül hol intenzívebbek, hol diszkrétebbek. Terhelési fájdalom, mozgás közben recsegés, akadásérzés és ízületi duzzanat a jellemző. A tünetek változatosan jelentkezhetnek, a terhelést, a sportolást többnyire akadályozzák, de akár sokáig fennállhat tünetmentesség is. A jellemző panaszok a feszülés, duzzanat, felmelegedés és fáradékonyság. Rendszerint a betegek nem tudják a panaszokat egy bizonyos helyre lokalizálni. A térd teljes nyújtása és hajlítása elmarad. Súlyosabb formáinál sportágváltás, a versenysport abbahagyása is indokolt lehet.

Porcfelszín károsodás esetén is fontos a pontos diagnózis felállítása, amely lépései a fizikális vizsgálat, a röntgen (terheléses), esetleg MR-felvétel. A porcfelszín károsodások mértéke azonban legpontosabban az artroszkópos műtét során derülnek ki.

Amennyiben a porckárosodás korai stádiumban kerül felismerésre, hatékony a terhelés átmeneti csökkentése, a porcfelszín regeneráló gyógyszerek és/vagy injekciók, a testsúlycsökkentés, az esetleges fennálló rizikótényezők kiküszöbölése és a speciális gyógytorna.

felrostozódott porcfelszín (artroszkópos kép) és “borotválás”

Porckárosodások műtéti kezelése esetén elsődleges cél az elváltozás megfékezése, és amennyiben lehetséges a károsodás helyén regenerációs folyamatok beindítása. Ahhoz, hogy a degenerált porcrészek további leválását megállítsuk, a leváló, felrostozódott porcokat el kell távolítani, a felszíneket le kell simítani. Az ízület működésének helyreállításában elsődlegesen nem a shaverezés („borotválás”) mechanikus szerepe a jelentős, hanem az, hogy ezt követően regenerációs folyamat indul meg a megdolgozott területeken, a felszíneket rostos porc borítóréteg fogja befedni. A porcfelszínek kopása lassul, gyakorlatilag „befagy”, az által, hogy a felszíneken egy bevonó réteg képződik. Ez a gyógyulási reakció a porcfelszín leborotválásának az elsődleges célja.

Nagyobb porcfelszín-károsodások esetén még mindig a legbiztonságosabb rutin eljárásnak tekinthető a porcfelszínek letisztítását (debridement) követő porcfelszínstimulációa mikrofraktura (felfúrás). Az érintett területen megfelelő rehabilitáció mellett ún. üvegporc szerű rostos porc tud kifejlődni, amely szövettanilag és terhelhetőség szempontjából sem felel meg az eredeti üvegporcnak, de sok esetben kiválóan terhelhető porcfelszín alakul.

Olyan esetekben, ahol elsősorban sérüléseket követően kisebb területen körülírt porckárosodás keletkezik, lehetőség van a beteg saját kivett csontos-porcos hengerek átültetésére.

Amennyiben nagyobb területről van szó, fiatalabb betegeknél szóba kerülhet egy lényegesen költségesebb, modern eljárás (kb. 2 M Ft), melynek során egy első, artroszkópos műtét során porcsejteket távolítunk el, majd ezen porcsejtjeket tenyésztésre küldjük egy speciális laboratóriumban. Egy második operáció során ezekkel a porcsejtekkel a károsodott terület kitölthető, ez által valódi porcréteg képezhető. Ez a porcfelszín kezelések kezelésében forradalmi haladásnak bizonyul, bár eddig még csak körülírt porckárosodások esetén alkalmazható.

Minden esetben fontos felderíteni, hogy mi volt a porckopás kialakulásának elsődleges oka, pl. meniszkusz sérülés, instabilitás, térdkalács ficam, vagy tengelyeltérés. A kiváltó okokat ideális esetben a porcfelszín kezeléssel egyidőben korrigálni szükséges.

mozaikplasztika artroszkópos képe és autolog chondrocyta implantáció illusztrációja

Utókezelés

Porcműtétek után döntő jelentőségű az akár 6-8 hetes kímélet, tehermentesítés. Ez időszak alatt két mankó segítségével részleges vagy teljes tehermentesítés szükséges. Az operált lábbal kizárólag az előírt gyógytorna végezhető. Ebben az időszakban szükséges lehet a bérelt, passzív mozgatósínek használata. Ez a folyamat szükséges ahhoz, hogy a vérzésekből származó porcfelszínt bevonó réteget ne préselje össze, ill. ne szakítsa le. Csak kb.6-8 hét elteltével válik a felszín elég erőssé ahhoz, hogy nem szakadhat már le, ill. a rálépés sem károsítja. Ekkor kezdhetőek el gyógytornászaink segítségével a kezelések, az izomerősítés, és a nyújtási gyakorlatok. Amennyiben a tehermentesítés nem történik következetesen, ill. a torna túl korán kezdődik, a felszíneket bevonó folyamat elmarad, a felszínek gyakorlatilag szabadok maradnak, így a csont felől a károsító enzimek szinte akadálytalanul juthatnak az ízületi folyadékba. Ezáltal a kopási folyamat folytatódik, még akkor is, ha rövidtávon javulás volt észlelhető. Ahhoz, hogy a megmunkált területeken a regenerációs folyamat még intenzívebb legyen, néhány hét után porcvédő – hyaluronsav vagy polinukleotid – injekció adható az ízületbe.
Rehabilitációs program hossza és a sportba való visszatérés erősen függ a károsodás mértékétől és helyétől (ideje néhány héttől fél évig is terjedhet).
Az operáció utáni első néhány napban az ízület a műtét megpróbáltatásait heveri ki. Pihenésre van szükség, mivel az artroszkópia során az ízület kenőanyagát kimossuk, a térd csak úgy tud működni, mint egy motor olaj nélkül. Az ízületi nedv újratermelődéséhez legalább három napra van szűkség.

  • Teljes, vagy részleges tehermentesítés mankó segítségével 2-8 hétig lehet szükséges. Az első néhány nap  során az orvos utasítasainak megfelelően fokozatosan növelhető a terhelés.
  • Műtét után a beteg rugalmas pólyát visel 2-3 hétig, amig az ízületi duzzanat teljesen meg nem szűnik.. Ezt célszerű a lábujjaktól kezdve az egész végtagon viselni a trombózis megelőzése céljából.
  • Az első hetekben fontos a jegelés, mivel a jégnek gyulladáscsökkentő és duzzanat mérséklő hatása van. A jég és a bőr közé mindig egy vékony ruhát kell tenni. Használható jégzselé, de vagy fagyasztott zöldségek is hűtés céljából. Az első két hétben naponta legalább 3-4-szer, 15 percre, főleg a tornagyakorlatok után jegeljünk. A jegelések között legalább egy órás szünet legyen. Amennyiben az első napokban a fájdalom fokozódna, a térd duzzadni kezd, csökkentsük a rehabilitációs program terhelését.
  • A kórházban tanult gyógytornát, a lábemeléseket nyújtott lábbal, valamint a nyújtott térd melletti combfeszítéseket gyakran végzendők. Ennek célja, hogy a combizomzat ne sorvadjon el. A gyakorlatokat a mellékelt ábra alapján végezzék.

Munka-, sportképesség

Amennyiben a végtag tehermentesítése megoldható, irodai munka 1-2 hét után végezhető. Amennyiben erre nincs lehetőség, kb. 6 hét betegállományra kell számítani.
Az, hogy a kedvelt sportok artroszkópos porcfelszín kezelések után is megengedhetőek, ill. javasolhatóak-e, egyénenként különböző. A válasz attól függ, hogy milyen mértékben regenerálódott a megmunkált terület. Jó esetben az ízület műtét után olyan terhelhetőséget ér el, hogy pl. a tenisz, ill. a síelés gond nélkül folytatható. Amennyiben a kívánt hatást nem sikerül elérni, a kondíció fenntartására kerékpározást, úszást, könnyebb túrázást javaslunk. Nyilvánvaló, hogy porckárosodások után a jó izomerő, koordináció nagyon fontos. A rehabilitáció végzése igen jelentős. Néhány évente adott porcvédő injekciók tápláló és kenő hatása sokat segíthet.

Komplikációk

Komplikációk artroszkópos porcfelszín kezelő műtétek után igen ritkák. Fertőzések igen kis százalékban fordulnak elő. Amenniyben lázas állapot mellett az ízület feszesen duzzadt, az ízület leszívása, átmosása lehet szükséges. Trombózis megelőzése magas a rizikócsoportba sorolt betegeinknél vérhigító injekció adható. Meniszkuszvisszavarrás után ritkán idegek, erek sérülhetnek.

Ritkább ízületi károsodások

Avascularis csontnecrosis, osteochondritis dissecans (OCD)

Legtöbbször a combcsont bütykeinek (condylus) átmeneti vérellátási zavara, ez a porcfelszín csontos alapjával együtt történő kilökődését eredményezheti. A diagnózis felállításában a röntgen legtöbbször nem segít. Az erős fájdalom mellett a mágneses rezonancia felvételek erősítik meg a diagnózist. Kezelése lehet konzervatív, ami mankózást, magnetoterápiás kezelést, porc- és csonterősítők adását jelenti. Ritkábban műtéti, ilyenkor az artrózissal ellentétben a porckárosodott terület alatti csontréteg jelentős felpuhulása jelentkezik. Amennyiben műtét szükséges, a szabad ízületi test eltávolítása mellett az ízfelszín helyreállítása a cél.

Szabad ízületi test (“ízületi egér”):

Lényege: szabad ízületi test alakulhat ki a térdízületben pl. térdkalács ficam során a leváló porcfelszín darabból, osteochondritis dissecans után. Minden esetben érdemes a darabot eltávolítani, mivel az ízületben keringő darab a környező porcfelszíneket károsíthatja. A szabad ízületi test eltávolítása legtöbbször artroszkóppal lehetséges. A porchiányos terület ellátása annak méretétől függ.