A gyermekcipőkről

Milyen a jó gyerekcipő?

Örökzöld kérdés, hiszen a szülők jót akarnak a gyermeküknek, és a lehető legjobb lábbelit szeretnék megadni nekik.

Szupinált talpú cipők

Az utóbbi néhány évben divatba jöttek az úgynevezett „szupinált” talpú cipők, melyeknek lényege, hogy a cipő talpának belső éle magasabban áll, mint a külső, ezáltal a befelé dőlő bokát kissé kiemeli, a kifelé dőlő sarok helyzetét középhelyzetbe hozza. (a betétek is hasonló elven működnek) Szupináció egyébként latin fogalom, a láb belső szélének emelését jelenti.
Igazából a szupinált talpú cipőkkel semmilyen gond nincs, de a különböző gyártók által sugallt abszolút szükségességről szó sincs. Tehát nem igaz az, hogy ha a gyermek nem ilyen cipőt kap, akkor tönkremegy a lába. (amire egyes gyártók indirekt módon utalnak) Annál is inkább, mert hosszú távú hatástanulmány a szupinált talpú gyermekcipőkről és a lábra gyakorolt hatásáról  a mai napig nem áll rendelkezésünkre.
A szupinált talpú cipők ártani biztosan nem ártanak, némi tartásjavító hatással bírnak, ha a gyermek kényelmesnek érzi, akkor érdemes használni, de nem elengedhetetlen szükséglet a viselése.
Egyébként a különböző segédeszköz boltokban beszerezhető vény nélküli úgynevezett szupináló szilikonos sarokék is, melyet egy laposabb talpú cipő sarkába téve vagy beleragasztva ugyanez a hatás érhető el.

Belső emelővel ellátott cipők

Szintén jó választás, ha nem szupinált, hanem belső oldalán a hosszboltozatnak megfelelően emelőt képeznek a cipő talpára. (ha az ember benyúl a cipőbe, érezhető a belső felületen egy kis dombocska) . Ez azt a célt szolgálja, hogy a gyermek még lapos hosszboltozatának legyen egy erős alátámasztása.

Akár szupinált, akár belső emelővel ellátott cipőt veszünk, nagyon fontos, hogy a cipő sarka legyen jó erős!

Ez nem azt jelenti, hogy a cipő feltétlenül magas szárú legyen, hanem, hogy a talp és sarok találkozásánál, a cipő kérgi része, mely a sarkat stabilizálja, ne legyen oldalirányba nagyon elmozgatható. Gyakori panasz, hogy a „gyermek lába biztosan nem jó, mert hamar kitapossa a cipőt”. Valójában egy jó gyermekcipőt nem lehet igazán kitaposni, még masszív lúdtalp esetén sem.
Ennek megfelelően egy szandál is lehet erős sarkú, ha jól ki van képezve a kérgi része, és egy magas szárú cipő is lehet elégtelen, ha egyáltalán nem tartja a gyermek sarkát.
További szempont, hogy a talp legyen kellően rugalmas, hogy a gyermek járásakor a gördülési fázist segítse. Ha a cipő két végét kezünkkel összenyomjuk érezhető a rugózása. Az sem jó, ha túl merev, az sem, ha nagyon hajlékony.

A teljesen lapos talpú és felnőttkorban szintén az utóbbi időben divatos gördülő, ívelt talpú gyermekcipők semmiképpen nem ajánlottak!

Örökölheti-e a kisebb testvér a nagyobb cipőjét?

A válasz: igen! Ha a cipő jó, akkor 2-3 gyermeket is ki kell tudnia szolgálni! Gyermekkorban általában egy cipő nem tart évekig, egyszerűen nem használódik el annyira, mint egy felnőtt, évek óta viselt lábbelije. Bár bizonyos cipőgyártók szeretik azt sugallni, hogy egy cipő csak egy gyereknek jó, igazából nyugodtan viselheti a kisebb testvér vagy az ismerős gyermek, ha a cipő nem ment tönkre. Tény, hogy minden gyermek lába más, de a gyermekláb cipőre gyakorolt deformáló hatása annyira minimális, hogy a következő gyermeknél az biztosan nem okoz semmilyen viselési problémát! (feltételezve, hogy ortopédiai szempontból kifogástalan gyermekcipőről van szó)

Mikor mezítláb, mikor cipőben?

A kérdés gyakori, a válasz egyszerű: egyenletes, mesterséges talajon (mint pl. egy bölcsőde műanyag padlója) cipőben, egyenetlen, biztonságos talajon (mint. pl. egy nyári homokozó, füves terület) pedig lehet nyugodtan mezítláb a gyermek. (Persze csak akkor, ha nincs semmilyen éles, veszélyes tárgy a környéken)
Sok szülő szinte mániásan veszi le és teszi fel a gyermek lábára a cipőt, igazság szerint ennek sincs akkora jelentősége. A gyermek lába nagyon erős genetikai szabályozás alatt áll, nem igazán tudjuk „elrontani”. A legjobban úgy győződhetünk meg arról, hogy jó cipőt választottunk-e gyermekünknek, ha megfigyeljük, megkérdezzük, kényelmesnek érzi-e.
Azt a cipő, amelyet néhány nap után sem szokja meg gyermekünk, nem szabad tovább erőltetni.

Összefoglalva:

  • Egy jó gyermekcipőt több testvér is használhat.
  • A különböző márkák rutinszerű kiválasztása helyett a fenti szempontok figyelembe vételével érdemes cipő választani:
    • Nem mindig a drágább cipő a jobb cipő.
    • Az a cipő, melyet a gyermek nem érez néhány nap után sem kényelmesnek az nem jó.
    • A cipő a gyermek kényelmét, biztonságos járását szolgálja, a láb boltozatainak alakulására semmilyen hatással nincs.
Leave a reply