logo
  • Bejelentkezés és információ:
    +36 30/408-1265
  • Vasas Pasaréti Sportcentrum,
    1026 Budapest, Pasaréti út 11-13.

Szakrendelés

Testsúlycsökkentés ortopédiai műtétek előtt

Hazai adatok alapján ma a magyar felnőtt férfiak 40%-a túlsúlyos (BMI>25), 25%-a pedig elhízott (BMI>30). Nők esetében 29% túlsúlyos és 23% elhízott.
A 65 feletti korosztály nézve még rosszabb ez az arány, mivel esetükben 42,5% túlsúlyos és 30% elhízott.

Sok beteg abban reménykedik, hogy az ortopédiai műtétet követően le fog fogyni, mivel javul a mobilitása. Számos tanulmány cáfolja mindezt, önmagában csak a mozgékonysággal nem lehet ezt elérni.

Ortopédiai műtétek előtt kiemelten fontos a testsúlycsökkentés, mivel a fogyás javítja a műtétek kimenetelét, a felépülés időtartamát.

Már műtétet megelőzően a testsúly 10%-os csökkenése az ízületi fájdalom 50%-os csökkenését segíti elő, mivel csökken az ízület terhelése.

Az elhízás számos olyan társbetegséggel társul (metabolikus szindróma, diabetes, szív- és érrendszeri betegségek, emelkedett húgysavszint, obstruktív alvási apnoé, stb.), ami fokozott kockázatot jelent az ortopédiai műtét szempontjából. Ráadásul a zsírszövetek által termelt gyulladásos faktorok
hozzájárulnak a krónikus ízületi gyulladások kialakulásához, fokozódásához.

Az elhízás növeli a műtétek utáni szövődmények esélyét, mint a fertőzés, állapotromlás, vérveszteség, vénás trombózis és így összességében hosszabb ideig tarthat a rehabilitáció időszaka.

Megfelelő étrendi változtatásokkal jelentős fogyást lehet elérni:

1 hónap alatt 2-4 kg súlyvesztést
3 hónap alatt 6-12 kg súlyvesztést
6 hónap alatt 12-24 kg súlyvesztést

A diétát érdemes dietetikussal elkezdeni, mivel egy szakember az étrend összeállítása során figyelembe veszi az adott páciens társbetegségeit (pl.: diabetes, reflux, magas koleszterinszint, emelkedett húgysavszint, stb.), egyéni ételpreferenciáit, egyéni lehetőségeit.

Szakember nélkül elkezdett diéta egyoldalú, hosszútávon nem fenntartható lehet, ami többek között visszahízáshoz vagy hiánybetegségek kialakulásához vezethet. Népszerű divatdiéták elkezdése kifejezetten káros lehet a páciens egészsége szempontjából, mivel egyáltalán nem személyre szabott, ez pedig a műtét előtt állapotromláshoz vezethet.

Dietetikussal elkezdett fogyókúra esetén állapotfelmérést követően étkezési terv kerül felállításra, melyet rendszeres kontroll támogat, szükség esetén étrendi változtatásokkal.

Pasamed dietetikai rendelés:
Koszta Ágnes dietetikus
Időpontfoglalás, információ: 0670/452-3485

Felhasznált irodalom: Obesity Treatment in Orthopaedic Surgery, Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons, 2022.