Normál testsúly-elhízás-túlsúly a pandémia szempontjából

Az alábbiakban Koszta Ágnes nek, a Pasamed dietetikusának az írása olvasható

A megfelelő testsúly meghatározására a legegyszerűbb mérőszám a BMI-index, mely a testmagasság és testsúly arányát értékeli. Nem tökéletes módszer, mivel nem veszi figyelembe a test minőségi összetételét, az izom-zsír arányt. Ugyanakkor pontos képet ad a lakosság túlnyomó részének állapotáról. A mellékelt BMI táblázat alapján az emberek testsúlyát besorolhatjuk sovány- , normál- (vagy egészséges), túlsúlyos-, elhízott- és erősen elhízott kategóriába. A túlsúly kategóriája kisebb kockázati tényező, magas izomtömegű embereket is ide sorol be tévesen a BMI. Az igazán nagy problémát inkább az elhízás jelenti.

Sajnos ma Magyarországon a lakosság 30%-a túlsúlyos (25 és 30 közötti BMI) és újabb 30% elhízott (30 fölötti BMI), amivel Európában elsők vagyunk, de világviszonylatban is a negyedikek.

Rengeteg tanulmány bizonyítja, hogy az elhízás és a koronavírus lefolyásának súlyossága, szövődményei között összefüggés van. A zsírszövet kedvező feltételeket biztosít a vírus osztódásához, gyulladásos folyamatokat indukál, a súlytöbblet pedig rontja a keringést, ezáltal a gyógyulást. A Pécsi egyetem tanulmánya szerint az elhízás 113%-kal növeli a kórházba kerülés esélyét a koronavírussal fertőzöttek körében, ahogyan 74%-kal nagyobb az esélyük az intenzív osztályra kerülésre. A halálozás esélyét pedig 48%-kal növeli az elhízás.

Külföldi adatokból is az derül ki, hogy az Egyesült Államokban az intenzív kezelésre szorultak 32%-a elhízott, 48%-a túlsúlyos. Az Egyesült Királyságban 24%-uk túlsúlyos és 64% elhízott.

Tehát a felesleges kilók komoly kockázatot jelentenek a koronavírus szövődményeivel és kimenetelével kapcsolatban. Ugyanakkor 4-5 kg fogyás a testzsírból is már jelentősen javítja a gyógyulás esélyeit. Például egy 172 cm magas nő 91 kg-os testsúly esetén elhízottnak számít, ha fogy 5 kg-ot, ugyan még ekkor is túlsúlyos, de jelentősen javítja az egészségi állapotát és a további kockázati esélyeit, hiszen akkor már egy kategóriával visszább lép (elhízottból túlsúlyos). Normál testalkatúnak 73 kg-ig tekinthető. Egy 180 cm magas férfi 104 kg-mal elhízott, ugyanakkor 95 kg esetén már csak túlsúlyról beszélhetünk. 

Testsúlycsökkentés esetén érdemes kisebb változtatásokat beiktatni a mindennapokba, mint a például csökkenteni az egyszerű cukrok fogyasztását (cukor, barnacukor, méz, szirupok, stb.), csökkenteni a magas zsiradéktartalmú ételek mennyiségét (rántott/panírozott ételek), több friss zöldséget és gyümölcsöt beiktatni a főétkezések közé és lehetőleg többet mozogni. 

Aki ennél részletesebben szeretne utánajárni a számára megfelelő étrendnek, a pereferenciái, napirendje, betegségei figyelembevételével, annak érdemes dietetikus szakemberhez fordulni. A tanácsadás során testösszetétel mérésre is sor kerül, ahol számszerűsíteni lehet az izom és zsír mennyiséget, a zsigeri zsír mértékét és az ideális testsúlyt.

Leave a reply